Biologische Teelt- en Bloemenwerkplaats 

Geur,  kleur,  leven,  bijen,  vlinders,  hommels,  gezondheid,, kringloop, aarde, toekomst        

                                                                     SKAL 108097

Wie ben ik

Ik ben Jannette Folkertsma

Sinds mijn 16e interesseer ik mij al voor biologische voeding en landbouw. Na het vwo ben ik naar de biologisch-dynamische land-en tuinbouwopleiding Warmonderhof gegaan. Behalve dat ik daar mijn levenspartner Ab heb ontmoet is deze periode ook verder bepalend geweest voor mijn leven. 

Zorg heeft ook altijd mijn interesse gehad en na Warmonderhof heb ik de opleiding tot ergotherapeut gevolgd. De eerste periode van mijn werkleven heb ik gewerkt in de jeugdpsychiatrie en hebben we ons gezin opgebouwd.

Vanaf 1999 heb ik deze 2 stromen kunnen integreren en samen met Ab en collega Caroline, ondersteund door het enthousiasme van onze kinderen, landgoed-zorgboerderij Stichting De Wederkerigheid opgericht op biologisch-dynamische grondslag. Ik heb met de naam uit willen drukken dat wanneer wij als mens goed voor de aarde zorgen zij ook voor ons zal zorgen. 

Oftewel "Wederkerig dienstbetoon" (Kropotkin) in plaats van "de strijd om het bestaan".

Ik heb met zeer veel plezier mijn idealen kunnen realiseren. Het initiatief is geconsolideerd en uitgegroeid tot een stevig bedrijf.

Door ernstige ziekte was er de noodzaak om het bedrijf over te dragen. Die overgangsperiode was niet altijd gemakkelijk.

Inmiddels had ik werk gevonden en werk nog steeds als kwaliteitsmedewerker bij Coöperatie Boer en Zorg.

Uiteindelijk hebben Ab en ik na een bijzondere en helende fase afscheid genomen van De Wederkerigheid.

We zijn neergestreken in de bijzondere wijk Oosterwold, Almere. Het BD-bedrijf Vliervelden is onze buur, Warmonderhof staat met hun groentekraam op de nabijgelegen boerenmarkt en regelmatig ontmoet ik een oud-Warmonderhoffer in de wijk.

Hiermee is er ook ruimte gekomen voor een oude wens, namelijk kleinschalige biologische teelt van (eetbare) bloemen en de verwerking daarvan in boeketten en bloemstukken. Ik heb de bloemisterij opleiding gevolgd en heb stage gelopen en gewerkt bij Bloemkracht8 op Amelisweerd. Ik ben schatplichtig aan hun mooie manier van werken!